Твърде строгите проверки на камионите на пропускателния пункт Рафах от Египет

...
Твърде строгите проверки на камионите на пропускателния пункт Рафах от Египет
Коментари Харесай

ООН възразява срещу бавните проверки на камионите на ГКПП Рафах

Твърде строгите инспекции на камионите на пропускателния пункт " Рафах "  от Египет към Газа забавят потока на филантропична помощ и тя " едвам капе ", до момента в който гладът измежду палестинците там пораства, сподели изпълнителният шеф на Световната стратегия по прехраната на Организация на обединените нации (СПП) Синди Маккейн пред Ройтерс.

контролно-пропусквателен пункт " Рафах ", който се управлява от Египет и не граничи с Израел, се трансформира в главната точка за доставка на помощ, откогато Израел наложи " цялостна блокада " на Газа в отговор на офанзивата на бойци на Хамас от крайбрежната линия на 7 октомври.

Съединените щати водят договаряния с Израел, Египет и Организация на обединените нации, с цел да се опитат да основат резистентен механизъм за даване на помощ за Газа. Спорът е по отношение на процедурите за инспекция на помощта и бомбардировките от страната на границата с Газа.

" Вкарахме няколко камиона - трошичка, просто трошичка ", сподели Маккейн в изявление. " Трябва да внесем огромно количество. Имаме потребност от безвреден, безграничен достъп до Газа, с цел да можем да храним хората и да сме сигурни, че те няма да умрат от апетит, тъй като това е действителната обстановка. "

Въпреки че от събота има някои лимитирани доставки на храна, вода и медикаменти, не е позволен вносът на гориво. Израел е угрижен за вероятното отклонение на доставките на гориво от " Хамас ".

Три камиона на СПП, пренасящи към 60 тона храна - задоволително, с цел да изхранят 200 000 души за един ден - влязоха в Газа в събота. Един спомагателен камион на СПП е минал от този момент, съгласно организацията.

Палестинският " Червен полумесец " заяви в четвъртък, че е получил 74 камиона с помощ.

Средният дневен брой камиони, допускани в Газа преди военните дейности, е бил към 500, сподели в четвъртък представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик.

Агенцията на Организация на обединените нации, предоставяща помощ на палестински цивилни, UNRWA, съвсем е изчерпала запасите си от гориво и е започнала доста да понижава интервенциите си, сподели той.

Маккейн, която посети Египет и се срещна с публични лица, сподели, че всеки камион би трябвало да разтовари товара си на контролно-пропускателен пункт за инспекция, след което да го натовари още веднъж, когато инспекцията завърши.

" Бюрокрацията е луда ", сподели Маккейн и добави, че въпреки да схваща, че са нужни инспекции, с цел да се подсигурява, че не се внасят контрабандно оръжия и муниции, би трябвало да е по-лесно да се доставя храна.

Правителството на Египет не отговори на искане за коментар.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР